Vokser der mos og alger på dit tag? Læs her hvordan du får dit tag igen

Mos på tag

Det danske vejr giver god grobund for, at der både kan vokse mos og alger på dit tag. Det kan sprede sig på mere eller mindre hele taget og give et grønt skær eller hvide og grå plamager.

Fjern mos med en hård kost

Hvis du har mos på taget, er det som udgangspunkt ikke farligt eller ødelæggende for dit tag. De fleste får fjernet mos, fordi de synes, det er grimt. Mos kan holde på regnvandet, og har du et tag med en meget lav hældning, så kan der være en lille risiko for, at vandet siver ind. Desuden kan mos forrådne og danne jord, som kan være grobund for andre planter. Hvis disse planters rødder kommer ind i mellem tagstenene, kan de løftes, og der vil være utæt.

Hvis det regner eller blæser meget, kan mosset ende i tagraden, så den stopper til. Det kan være til stor gene, så hvis du vil fjerne mos, skal du være opmærksom og skånsom. Du kan gøre det med en kost med stive børster, og gør det helst, når taget er så tørt som muligt. En oplagt mulighed er om sommeren, hvor der i nogle uger har været varmt og tørt.

Tørre forhold vil gøre, at mos ikke kommer igen. Du kan selvfølgelig ikke stoppe regnen, men du kan forebygge mos på taget ved fjerne træer som skygger eller smider blade på taget om efteråret.

Få professionel hjælp til at fjerne eller forebygge alger

Hvis du har problemer med alger på taget, kan du søge professionel hjælp. På den måde er du sikker på, at algerne forsvinder på en sikker og miljøvenlig måde, og du er fri for selv at klatre rundt på taget. De fleste professionelle algebehandlere vil desuden også fjerne mos på taget, hvis du ikke selv ønsker at kravle rundt i højderne.

Der findes både algebehandlere, der renser taget med højtryksrensere og med algebehandling. Gå efter dem, der bruger et miljøvenligt middel til at fjerne alger, da en højtryksrenser kan ende med at ødelægge din tagsten. På den måde kan behandlingen ende med at gøre mere skade end gavn på dit tag. Du kan læse på deres hjemmeside om hvordan de foretager en algebehandling af tag, og står det ikke der, så spørg dem over telefonen.

En behandling med algefjerner kan også virke forbyggende, så hvis du vil undgå alger på dit nye tag, kan en tidlig behandling også hjælpe. Derudover skal du være opmærksom på, at en algebehandling kræver gode vejrforhold. Det betyder, at der skal være tørt vejr og ikke for meget vind.
Tag uden alger eller mos

Miljøstyrelsen anbefaler:

  • Tænk dig om en ekstra gang, inden du beslutter dig for at fjerne begroning med alger, mos, svampe eller lav fra taget eller muren – det er i de fleste tilfælde helt uskadeligt.
  • Mospuder kan ofte fjernes med håndkraft.
  • Vækst på muren kan man i første omgang forsøge at fjerne med vand og en blød børste.
  • Find årsagen til væksten: Alger og mos gror bedst, hvor der er fugtigt. Hvis du er i tvivl om kilden til fugt, og hvordan man fjerner den, kan du kontakte en fagmand.
  • Hvis du synes, væksten er et stort problem, kontakt da en fagmand og få vurderet, om det er nødvendigt at fjerne væksten, og om taget eller muren kan tåle det.
  • Forebyg begroning ved at vedligeholde fuger og vandafvisende overflader (for eksempel en kalket væg).
  • Planlægger du at gå i gang med nyt byggeri, er der mange muligheder for at reducere eller undgå vækst ved at vælge den rigtige konstruktion, f.eks. tagudhæng eller korrekt udformning af fuger.
  • Vær opmærksom på, at hvis dit tag er af eternit, kan visse behandlinger betyde, at der frigives asbestfibre. Kontakt evt. Arbejdstilsynet, der regulerer reglerne om asbest, og hør nærmere om, hvordan du skal behandle dit eternittag.

Kilde: Miljøstyrelsen.dk

Det er min hjemmeside

Hej alle.

Jeg har besluttet at jeg vil begynde at blogge på hyggeniveau.

Jeg har altid godt kunne lide at skrive om mit liv, og jeg har ført dagbog de sidste 21 år. Det er efterhånden blevet til mange sider.

En gang imellem går jeg dem igennem og ser hvordan mit liv og mig selv har forandret sig.

Det kan også tænkes at jeg måske på et tidspunkt vil offentliggøre nogen af mine historier fra dagbøgerne.