Det skal du overveje før du monterer anhængertræk

Anhængertræk til bil

Et anhængertræk kan bruges på mange måder. Den kan bruges til at køre med trailer, men det kan også gøre livet sjovere og lettere på andre måder. Har du børn kan anhængertrækket bruges til at transportere podernes barnevogn, eller går du rundt med en indre Bjarne Riis, kan du montere et cykelholder inden næste års ferie til Sydfrankrig.

Har din bil ikke et anhængertræk kan du stadig nå at tage del i glæderne med en eftermontering. For at både ferie og besøg til svigerforældre bliver så succesfulde som mulig, er der en række overvejelser, du bør gøre dig, før du får monteret et anhængertræk.

Overvej dit behov

Dit kørekort og din bil afgør hvor meget vægt du må trække med dit anhængertræk. Derfor er det værd at bruge lidt tid på at overveje, hvad du skal bruge anhængertrækket til. Skal du trække en stor campingvogn eller skal du blot have mulighed for at køre på lossepladsen en gang imellem? Har du et almindeligt B-kørekort må du køre med trailer og campingvogn med en maks vægt på 750 kg for anhænger og tilhørende last.

Den samlede vægt for både bil og anhænger må ikke overstige 3500 kg. Har du brug for at køre med mere end det, kan du tage nogle kurser gennem en køreskole, som gør det muligt at få opgraderet dit kørekort til et B+, så kan du køre med med maksimalt 4200 kg. Du kan også tage det der hedder et B/E til anhængerkørsel, så har du mulighed for at køre med en anhænger, der i sig selv vejer 3500 kg. Hver gang du opgraderer til tungere kørsel, skal du selvfølgelig huske, at din bil er godkendt til at kunne trække den pågældende vægt. Har du brug for stadigt mere vægt, skal du have et lastbilkørekort.

Bremser eller ej?

Dit anhængertræk skal have sit eget bremsesystem, hvis du når op over 750 kg for last og anhængertræk. Kører du rundt med en trailer eller campingvogn med indbygget bremsesystem skal det jævnligt synes på dit lokale værksted.

Fastmonteret eller aftageligt anhængertræk?

Der findes både anhængertræk som er fastmonteret og aftagelige. Et fastmonteret anhængertræk er helt klart det mest praktiske, hvis du ved, at du kommer til at bruge det hyppigt og også gerne vil have mulighed for at bruge det til mere end turen til lossepladsen. Med et fastmonteret anhængertræk har du altid mulighed for at spænde campingvogn, trailer, barnevogns- eller cykelholder fast. Så vil du have en praktisk og alsidig løsning, skal du vælge et fastmonteret anhængertræk.

Skal du derimod kun bruge anhængertræk efter behov, og vil du undgå at det er synligt hele tiden, skal du vælge et aftageligt anhængertræk, du kan smide om i bagagerummet, når du ikke bruger det.

Derudover skal du sikre dig, at du vælger et anhængertræk som er godkendt efter de gældende regler i Danmark og EU. Den såkaldte svanemodel er en af de mest populære. Den findes både en i fast og en aftagelig version.

7-polet eller 13-polet stik?

Både et 7-polet og et 13-polet stik leder strøm til anhængertrækket og bruges ved kørsel med campingvogn og trailer. Det gøres for at der kan komme lys i bremselys og blinklys bag på din trailer eller campignvogn, og det er altså en nødvendighed af sikkerhedsmæssige årsager.

I dag er det mest almindeligt at bruge et 13-polet stik. Det er efterkommeren til det 7-polede stik, som på et tidspunkt ikke længere kunne opfylde behovene for blandt andet campingvognsejere. Der er nemlig ikke længere kun behov for strøm til baglygterne, også de elektriske aparater inde i campingvognen såsom køleskab har behov for elektricitet. Derfor udviklede man det 13-polede stik, der både er vandtæt og opfylder et bredere behov. Skulle du alligevel have et 7-polet stik er der ingen grund til at fortvivle. Der findes adaptere, der kan konvertere begge veje.

Husk forsikring og omregistrering af bilen

Nogle vælger at spare på regningen og værkstedsbesøget ved at klare monteringen selv. Det kræver selvfølgelig at man ved, hvad man laver, men det kan bestemt lade sig gøre. Man skal dog huske, at hvis man vælger at kaste sig ud i en gør-det-selv-løsning, så skal bilen synes synes efter monteringen. Er din bil mere end 8 år gammel slipper du heller ikke for at omregistrere den. Det gælder også hvis anhængertrækket er monteret på et værksted.

Til yngre biler, der er blevet serviceret med et anhængertræk hos et autoriseret værksted, findes der en erklæring, som skal underskrives og stemples af værkstedet. Når det er gjort, kan du nøjes med at vise den til synshallen for at få den registreret.

Du skal også være opmærksom på om din bils ansvarsforsikring dækker kørsel med trailer og campingvogn, hvis du skulle være så uheldig at køre ind i noget eller nogen.

Det er min hjemmeside

Hej alle.

Jeg har besluttet at jeg vil begynde at blogge på hyggeniveau.

Jeg har altid godt kunne lide at skrive om mit liv, og jeg har ført dagbog de sidste 21 år. Det er efterhånden blevet til mange sider.

En gang imellem går jeg dem igennem og ser hvordan mit liv og mig selv har forandret sig.

Det kan også tænkes at jeg måske på et tidspunkt vil offentliggøre nogen af mine historier fra dagbøgerne.